Monday, January 3, 2011

Jom buat dessert best!!

*Tetibe cam nak buat rancangan memasak ler puler ;)


3, 2, 1, Action!


Apa khabar Tuon-tuon dan Puon-puon semua?? Semoga sihat la hendaknya ya.. ha? tak kenal siapa saya? ish3! sayala Chef Jah Meletop! hahaha.. ya! Chef Jah kali ni nak tunjukkan cara2 nak membuat dessert yang terlalu simple! nama dessert ini ialah Puding Koktel. Gempak tak nama resepi Chef Jah neh? Segempak nama org yang membuatnya kan? hahaha.. Budak tadika pon boleh buat okeh! Taknak kalah dengan budak tadika?? Ha! apa kata, Tuon2 dan Puon2 semua mencuba resepi turun menurun dari keluarga Chef Jah meletop neh.. (resepi turun temurun ke? ) So, jangan malu dan segan untuk terus scroll page ini okeh! ;) 

Haa, sebelum menyediakan resepi best ni, mestila sediakan bahan2 nya dulu kan? let's move on!


Bahan-bahan yang terpilih ialah.. JENG3!!

Puding / Jelly cute jenama Cocoon (Cocon or Cocoon camtu la, huhu) >>> 2 bekas okeh!
Susu cair >>> 1 tin jek!
Buah campuran dalam tin>>> 1 tin gak!
Buah longan / laici dalam tin>>> masih 1 tin juge ;)
Ais>>> sukehati nak banyak mana.
Sedikit garam.

Psst, resepi Chef Jah bagi ni seswai untuk hidangan 6-7 orang camtu ye.. Senang kata, untuk satu family la..


Jom2 tengok cara buat nya pulak!

Langkah 1:



Haa, pandai2 la bukak jelly2 cute ni satu2 ye! Agak2 tangan tak berapa kuat nak bukak, boleh suruh somi2, anak2, jiran sebelah rumah ke untuk bukak kan. Masukkan la dalam bekas camtu, agak2 muat gitu.





Ni bekas2 kosong dari jelly tadi. Tuon2 dan Puon2 boleh je nak pakai jelly yang besar ckit, tapii, jelly bentuk camni cute wat? kan3?? hehehe..



Langkah 2:



Ha, masukkan pula buah campuran dalam tin tadi tu dalam piyok neh. Mak Chef Jah kata, buah campuran obersi sedap ckit n tak hancur. Tapi ikut la selera Tuon2 dan Puon2 ye..


Langkah 3:



 Okay, masukkan susu cair pulak. Habeskan satu tin okeh!


Langkah 4:




Masukkan buah longan pulak. Haa, di sini kita dapat lihat ada unsur2 buah buahan tempatan ye, hehehe..



Langkah 5:



Masukkan garam sedikit, bagi rasa lemak2, pastu gaul2 kan dia.. atau perkatan lain, kacau2 kan dia.




Weeeewwiitttt!!~




Wow3! Menarik gitu! Oit2! Jangan lupa satu bahan lagi belum dimasukkan.




Langkah 6 dan yang terakhir! (tak sabar la tu kan nak buat??) hahahah :p





Masukkan ais ye Tuon2 dan Puon2. Baru ada ummphhh!!




Gaul2 rata.. "grrr, sejuknyerrr" kate kuah2 tersebut.



DANNNN, SIAPPPP!!





Hidangan ni sesuai untuk dimakan lepas lunch, waktu relax2 bersama family ke. Sesuai juga dibawa untuk berpiknik! oyeaah!!~






Bismillahirrahmanirrahimm~ Ammmm! (bunyik suapan pertama)



Haa! senang je kan?? dapat dah dah buat satu jenis dessert.. Bertambah la satu resepi dalam kepala otak kan? hehehe.. Ingat, budak tadika pun boleh buat ;) soooo~~


SELAMAT MENCUBAAA!!  ;)


Yang benar; CHEF JAH MELETOP


Tq! C ya! Wassalam~ :)

2 comments:

  1. sedap sangat ja!!!!!!!!!!!!! sedapnya wey!!!!nak wat gak nanti!!!!!!!hehehe

    ReplyDelete
  2. fifije, nak menda nie.. nak menda ni... hahaha

    ReplyDelete